Helena Lien om at skifte fra et restriktivt til et selvkærligt mindset

For Helena Lien betyder hendes nye hverdag som selvstændig, at hun kan arbejde med alt det hun brænder for – nemlig sundhed, velvære, mindset og en holistisk tilgang til at finde glæden i vores hverdag. 25-årige Helena er opvokset på øen Als nær hav og natur og flyttede til København i 2018 for at læse en professionsbachelor i Global Nutrition and Health. Til dagligt arbejder hun med personlig træning, holistisk livsstil, kostvejledning og sociale medier. Og vi er så heldige, at det er hende, som laver de lækre og nærende madopskrifter for Rethinkit Journals.

I dette interview fortæller Helena om at tage springet som selvstændig, hvad sundhed er for hende, og hvordan hun selv har fundet frem til en hverdag med mere selvkærlighed.


Hvad er sundhed og velvære for dig?

”Når jeg prioriterer min sundhed og skaber plads til velvære i mine rutiner, er jeg den bedste udgave af mig selv. Sundhed for mig er en livsstil, hvor der findes en fin balance mellem at være aktiv og give plads til hvile og ro, spise nærende mad, samt have plads til de mindre sunde måltider uden dårlig samvittighed.”

”Velvære forbinder jeg med at prioritere tid til mig selv. Tid til ting, der fylder mig op såsom meditation, yoga, en dejlig gåtur, en god podcast og at være sammen med mennesker jeg holder af.”
 

Hvor finder du styrke og motivation?

”Jeg finder styrke og motivation forskellige steder, men mest af alt ved at kigge tilbage på, hvor jeg har været, og hvor jeg er i dag. Det giver mig motivation til at gå efter de ting jeg drømmer om, fordi jeg ved, at jeg kan opnå alt jeg sætter mig for - det giver mig samtidig en følelse af at være stærk.”

”Træning er for mig også en stor del af at føle mig stærk. Når jeg føler mig fysisk stærk, står jeg også stærkere i mig selv psykisk.”

Hvad fik dig til at tage springet som selvstændig?

”Jeg har drømt om at drive min egen virksomhed og arbejde selvstændigt siden jeg var i Australien i 2018, hvor jeg skabte mig et billede af det liv jeg drømmer om. Efter jeg færdiggjorde min uddannelse i januar, føltes det som det rette tidspunkt til at tage springet ud i det selvstændige liv.”

”Jeg var ikke 100% klar og det tror jeg aldrig man bliver, når det kommer til at træffe beslutninger, hvor man springer ud i noget, der indebærer en god portion usikkerhed. Men jeg følte mig kaldet til at vælge mere af det jeg brænder for til, for at skabe et liv, hvor jeg selv dikterer min hverdag og kan bruge mine kompetencer på bedste vis.”


Hvordan kan en dag som selvstændig se ud for dig?

”Mine dage er meget forskellige, men starter som oftest med en form for bevægelse. Enten yoga, styrketræning eller en gåtur. Jeg lytter gerne til en guidet meditation, mens jeg gør mig klar til dagen, og spiser en nærende morgenmad inden jeg skal ud ad døren. De fleste af mine dage starter med klient træninger i Sporting Health Club og derfra videre til en cafe eller mit hjemmekontor for at arbejde på træningsprogrammer, samarbejder eller noget tredje. Så slutter dagen gerne med et par klient sessioner igen - og det gør mig altid i det bedste humør at ende dagen på denne måde.”

Hvad er vigtigt for dig, når du laver opskrifter?

”Når jeg laver opskrifter, er det vigtigt for mig, at det smager godt! Jeg går op i at (de fleste af) mine måltider er nærende og indeholder fødevarer, der bidrager med noget godt til min energi og mit velvære. Men jeg går ikke på kompromis med smag, så jeg bruger gerne lidt ekstra tid på madlavning, da jeg finder stor glæde i god og velsmagende mad.”


Hvad er din livret?

”Jeg elsker det mexicanske køkken, så alt med guacamole er en vinder hos mig! Jeg er også vild med asiatiske smage og jeg får en god nudelsalat til frokost mindst en gang om ugen.”


Har du lyst til at dele en skelsættende situation for dig?

”Det var en skelsættende situation for mig at stoppe på efterskole. Her dyrkede jeg dans, gymnastik og yoga intensivt i et år. Da jeg stoppede på efterskole, var jeg 1 år, og som mange andre piger i den alder oplevede jeg en tid, hvor jeg havde et anstrengt forhold til min krop og selvbillede. Jeg begyndte at træne fordi jeg var bange for at tage på og var utilfreds med, hvordan min krop så ud. Jeg var restriktiv omkring min kost, talte kalorier og lod i en periode mine spisevaner være styret af en frygt for at tage på.”

”Der gik (heldigvis) ikke lang tid før, at jeg kunne mærke, hvor uholdbar denne tilgang til mad, bevægelse og træning var for mig. Jeg startede så småt at følge andre mennesker på sociale medier, begyndte at spise primært plantebaseret og med et formål om at nære min krop. Jeg fandt en måde at træne og bevæge mig på som jeg holdt af, fandt motiverende og som også var holdbar. Langsomt skiftede jeg mit fokus og mit mindset fra at være restriktivt til at være mere selvkærligt, og jeg fandt frem til en hverdag med vaner, der har holdt ved siden jeg var 18 år.”

Hvordan tager du hånd om dit mentale helbred?

”Det gør jeg ved at reflektere over, hvordan jeg har det, og give mig selv plads til det jeg har mest brug for dag til dag. Nogle dage er det at prioritere ro og hvile over træning, andre dage er det frisk luft og at tale med mine nærmeste om, hvordan jeg har det. Meditation er dog en fast del af min hverdag og gør en enormt stor forskel for at skabe mental ro hos mig.”


Hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til?

”Jeg vil gerne blive bedre til at holde fri og sætte grænser. Det er dejligt at være et drevet menneske og jeg holder af en hverdag med passer af planer, men jeg vil gerne øve mig i at stoppe op noget oftere og nyde dage (eller åndehuller) med komplet ro og velvære.”


Hvad er det bedste ved at bo i København?

”Jeg elsker byens mangfoldighed, at alle bydele har deres egen charme at byde på og de mange skønne cafeer, parker og små butikker, der findes overalt. Jeg føler at byen er fuld af muligheder og jeg bliver aldrig træt af at gå på opdagelse her.”