Opskrift af Helena Lien

Sunde bananpandekager med nem æblekompot

En sand morgenmadsfavorit

Sunde bananpandekager er en af mine favoritter til morgenmad i weekenden eller på rolige morgener i ugens løb. Når tiden er til det, elsker jeg at lave æblekompot til - især i efteråret, hvor sæsonen for æbler er på sit højeste. Jeg laver som oftest en stor portion af de her lækre bananpandekager, da det er skønt at have nok til et par dage, og så er det en så nem opskrift at lave. Pandekagerne holder sig fint i køleskabet i op til 3 dage, og kan hurtigt varmes på panden, når de skal spises. Jeg tager dem også gerne med som en snack i madpakken - så der er lidt til den søde tand, der samtidig mætter og nærer mig.


Ideer til din opskrift

Har du ikke fuldkornshvedemel derhjemme, kan du prøve dig frem med andre typer mel. Jeg har ofte brugt speltmel i stedet, hvilket fungerer rigtig fint. Du kan også bruge glutenfri havregryn og glutenfrit mel, hvis du ønsker at lave pandekagerne glutenfrie.

Hvis ikke du er vild med æblekompot, eller ikke har tiden til at lave den, kan du eksperimentere med andre toppings, såsom græsk yoghurt, en klat skyr, lidt sirup eller marmelade. Jeg kan godt lide at tilføje frisk frugt såsom bær, banan (især modne bananer er gode ovenpå) eller mørk chokolade. Hvis du ønsker ekstra smag i pandekagerne, kan du også tilføje lidt kanel sammen med kardemommen.


Tips til dine pandekager

Jeg har erfaret (efter nogle ofte lidt forhastede pandekagevendinger), at tålmodighed er nøgleordet, når det kommer til at bage bananpandekager og pandekager generelt. Især med disse sunde bananpandekager kræver det lidt ventetid (og lav varme), at stege pandekagerne tilpas længe så bananen kan nå at blive gennembagt, før du tager dem af stegepanden.

Hvis du gerne vil lave pandekagerne endnu hurtigere, kan du altid halvere portionen eller f.eks. stege på to stegepander. Hvis dejen er meget tyk og tager for længe at tilberede, kan du også tilføje lidt ekstra mælk. Det kan tynde dejen en smule ud, så de tilberedes hurtigere.

Ingrediensliste


Bananpandekager - ca. 20 små pandekager:

• 2 modne bananer
• 70 gram havregryn (eller havremel)
• 70 gram fuldkornshvedemel
• 2 tsk. kardemomme
• 1 tsk. bagepulver
• 1 tsk. vaniljepaste
• 3 dl soya mælk (eller anden type mælk)
• Smør til stegning




Æblekompot - ca. 4 portioner:

• 4 store æbler
• 2 spsk. kokossukker
• 1 kanelstang
• 1/2 tsk. kardemomme
• 1 dl vand

Fremgangsmåde

Til æblekompotten

1. Start med at skylle æblerne til din kompot og skær dem i mellemstore tern. Undgå at få kernehuset med.

2. Kom alle ingredienserne til kompotten i en gryde og lad det koge op ved medium varme. Æblerne afgiver meget væske, så 1 dl vand er rigeligt, så snart æblerne får varme og afgiver saft.

3. Når æblerne har fået et opkog, lad da kompotten simre i 20-25 minutter ved svag varme, mens du laver pandekagerne. Husk at røre rundt undervejs.

4. Når kompotten har en konsistens som du kan lide, kan du blot slukke for den og lade den holde sig varm i gryden til pandekagerne er klar.



Til pandekagerne

1. Skræl de modne bananer og kom dem i en skål. Mos dem med en gaffel, så det bliver en ensartet masse med så få klumper som muligt.

2. Tilsæt vaniljepaste til bananerne og rør rundt, så det bliver fordelt.

3. Kom havregryn i en minihakker eller foodprocessor og kør det fint til havremel. Du kan også købe havremel færdigt eller blot lave pandekagerne med ‘hele’ havregryn - så skal de blot stege lidt længere for at blive gennembagte og får en grovere tekstur.

4. Kom havremel og fuldkornshvedemel i en stor skål. Tilsæt derefter bagepulver og kardemomme og rør det sammen.

5. Tilsæt bananblandingen og soya mælk til skålen med de tørre ingredienser. Rør pandekagedejen sammen til den er jævn.

6. Tænd en pande på middel varme, tilføj smør og lad det smelte.

7. Hæld dej på panden til ca. 3 små pandekager ad gangen. Fordi bananen tager lidt tid at bage igennem, er det en god ide at sprede dejen lidt ud, så pandekagen ikke bliver for tyk. Skru eventuelt ned på lav varme, hvis de bliver for mørke.

8. Steg pandekagerne i ca. 4-5 minutter og husk at vende dem undervejs. Tilføj lidt fedtstof jævnligt efter behov.

9. Server pandekagerne med æblekompotten eller din favorittopping til din morgenmad, eller snup dem med i madpakken som en snack.

Velbekomme!


Hvorfor er bananpandekager sunde?

Jeg foretrækker med mange opskrifter den ‘sunde’ version over den traditionelle, fordi det som oftest kan smage lige så godt at lave en portion pandekager uden tilsat sukker og med grovere mel. Og så kan sunde pandekager sagtens være nemme pandekager! Der handler blot om at fange de rigtige blandingsforhold, når det kommer til at lave lækre pandekager med masser af smag - og så selvfølgelig gode toppings (f.eks. æblekompot!).

For mig er en sund morgenmad vigtig for, at jeg får en start på dagen, der giver mig energi, overskud og mæthed. Derfor vil jeg dele min bedste opskrift på nemme bananpandekager med dig, så du kan prøve dem af i din egen morgenrutine.


Mæthedsfølelse og velvære

Fordi pandekagerne er lavet med en blanding af havre og fuldkornsmel, er de en god kilde til kostfibre, som hjælper dig med at holde dit blodsukker stabilt og skaber en god og vedvarende mæthedsfølelse. Samtidig indeholder de en fin mængde komplekse kulhydrater, fordi de er lavet på fuldkornshvedemel og havregryn.

Kulhydrater er vores krops foretrukne energikilde, så starter du dagen med bananpandekager, får du både energi og vil opleve, at de mætter godt. Udover en smule vaniljepaste, er der heller ikke noget tilsat sukker i denne opskrift, og al sødmen kommer fra bananerne. Du vil derfor ikke opleve en påvirkning af dit blodsukker på samme måde som i pandekager lavet med almindeligt hvidt sukker. Ønsker du lidt mere sødme kan du f.eks. tilføje friske bær ovenpå dine pandekager - det smager både skønt og så bidrager de med eksta vitaminer og mineraler

God fornøjelse

Jeg håber, at du vil synes om både pandekagerne og æblekompotten, og at du vil forkæle dig selv med en rolig morgen til at nyde begge dele. Husk endelig at tagge os (@rethinkit_studios og @helena_lien), hvis du prøver opskriften derhjemme.

God appetit!

- Helena

Læs videre

Opskrift

GRANOLA MED VALNØD OG KANEL

Sprød, nærende og nem granola

Kender du også til de travle hverdagsmorgener, hvor tiden til at forberede et lækkert og nærende morgenmåltid er knap? Så er denne opskrift noget for dig! Du får her min bedste opskrift på hjemmelavet granola - uden andet tilsat sukker end lidt honning og vanilje paste, lavet med mættende havregryn, kerner, frø og nødder.


Se opskriften her