< class="SectionHeader__Heading SectionHeader__Heading--emphasize Heading u-h1">Enna Pehadzic om at drømme stort og arbejde sig hen mod det
< class="SectionHeader__Heading SectionHeader__Heading--emphasize Heading u-h1">Enna Pehadzic om at drømme stort og arbejde sig hen mod det

Mød 25-årige Enna, der er bosat i København og til dagligt er professionel basketballspiller. Allerede som 16-årig flyttede Enna hjemmefra for at udleve sin drøm som basketballspiller, og hun har siden både spillet i Italien og USA på professionelt plan. Hos Rethinkit er vi meget inspireret af Ennas gåpåmod og positive tilgang til livet på trods af udfordringer og bump på vejen.

I dette interview kan du lære mere om Ennas karriere i en mandsdomineret verden og hvorfor det er vigtigt at lytte til sig selv, når man springer ud i livet med store skridt.

Hvordan ville din familie og venner beskrive dig?

Målrettet, hårdtarbejdende, positiv og glad”.


Hvornår og hvorfor begyndte du at spille basketball?

”Jeg begyndte at spille basketball, da jeg var 6 år gammel. Jeg kommer fra en fodbold familie, da både min søster og far har spillet professionelt, men jeg synes det var alt for koldt at spille fodbold i Danmark. Basket var derfor perfekt for mig, fordi det var indenfor, og så kunne jeg spille hele året rundt uden at tænke på vejret. Det jeg elsker ved basket er, at man kan være kreativ og der altid er spænding, når man spiller”.


Hvordan er det at være professionel basketballspiller i udlandet? Og hvordan håndterede du at være langt væk for familie og venner?

”Da jeg var 16 år, og lige havde færdiggjort 9 klasse, flyttede jeg for første gang langt væk hjemmefra. Jeg spillede en halv sæson i Italien, og på trods af at det at spille basketball på professionelt plan var min største drøm, så kunne jeg mærke på det tidspunkt, at det stadig var vigtigt for mig at være tæt på min familie”.

”Efter gymnasiet flyttede jeg til USA, hvor jeg var mere klar og moden til at rejse væk fra de vante rammer. Det var til tider hårdt at være væk hjemmefra, men når jeg kigger på det større billede, var det dét fedeste at kunne fokusere 100% på min sport og jagte mine drømme. Når jeg er væk, er jeg dog rigtig god til at holde kontakten med mine venner og familie, så jeg snakker ofte med dem over facetime”.

Har du lyst til at fortælle og dele din oplevelse med at få konstateret en blodsygdom samt det at få en blodprop i en så ung alder?

”Det var en surrealistisk ting at skulle gå igennem, og stadig et
år efter synes jeg det er lidt surrealistisk. Jeg vågnede en morgen med smerter i mit højre bryst. Jeg tænkte ikke så meget over det og troede egentlig bare, at det var en muskel, der var irriteret, indtil den efterfølgende nat, hvor jeg vågnede og ikke kunne få vejret. Jeg blev kørt på sygehuset med det samme, blev scannet og fik taget blodprøver.”

”Lægerne fandt tre blodpropper i min højre lunge og opdagede, at jeg havde rigtig høje blodplader. Jeg var indlagt på Vanderbilt Hospital i to uger til genoptræning og fik konkluderet, at jeg har sygdommen Essentiel trombocytose. Efterfølgende flyttede jeg hjem til Danmark, hvor jeg startede et forløb på Skejby sygehus i Århus. De første par måneder var jeg til tjek hver uge med læger og blodprøver indtil jeg fik mere stabile blodtal. I en kort periode var jeg på kemomedicin, da min egen medicin, som jeg skal tage resten af livet, tager nogle måneder om at virke.”

”I dag har jeg det rigtig godt. Min krop er meget modtagelig for min medicin og jeg får "kun" tjekket mit blod hver tredje måned. Derudover har jeg et rigtig godt forhold til min læge, som gør alt for jeg kan leve det liv som jeg ønsker. Det er jeg rigtig taknemmelig for.”

Hvordan er det at være kvinde i din sportsgren?

”Det kan til tider være hårdt. Det er en meget mandsdomineret verden og det er ikke altid at kvinder får det de fortjener. Jeg er f.eks. opvokset med at spille med drenge, fordi der ikke var nogen pigehold i min by. Men det har til gengæld også hjulpet mig med at gøre mig til den spiller jeg er i dag”.


Hvad er sundhed for dig?

”Sundhed for mig er, at man hviler i sig selv og sin krop. Jeg er meget ”big on” mental helbred, så at man har det godt, kan passe på sig selv, og sige til, hvis man har det svært – dét er sundhed for mig”.


Hvor finder du styrke og motivation?

”Jeg finder styrke og motivation i mine mål og drømme. Jeg elsker at sætte mig for noget og så arbejde hen imod det. Selve processen mod et mål er det der styrker mig, og jeg elsker at arbejde hårdt - for det giver mig struktur og følelsen af, at jeg gør noget godt for mig selv”.

Har du nogle gode tips til andre, som drømmer om at spille professionelt?

”Hårdt arbejde og de rigtige prioriteringer. Det er også vigtigt, at man bliver ved med at tro på sig selv og ikke giver op. Der vil altid komme bump på vejen, men så handler det om, hvordan man håndterer det og kommer videre. At spille elitesport kræver, at man kan være omstillingsparat og hårdtarbejdende”.


Hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til?

”Jeg kunne godt tænke mig at blive endnu bedre til at lytte til mig selv og sætte grænser”.


Hvad er nogle af dine yndlingssteder i København?

”Sønder Boulevard er en klar favorit. Der er mange hyggelige cafeer, streetbasket baner og bordtennisborde. Om sommeren elsker jeg at sidde på Kihoskh og min go-to er deres veganske kage og en abrikos sodavand”.

”Jeg elsker også Værnedamsvej. Der er rigtig hyggeligt og min yndlingscafe der er Rist”.

”Darcy’s på Nørrebro laver rigtig god toast og kaffe, så der kommer jeg også tit”.

Læs videre

Ennas rethinkit favoritter

For Enna Pehadzic skal træningstøj være bevægeligt og funktionelt, da hun som professionel basketballspiller oftest er iført store shorts og t-shirts og elsker derfor den feminine kontrast som Rethinkit tilbyder.


Se Ennas favoritter her

”Hvis bevægelse føles som en sur pligt, bliver det aldrig godt”

Emilie Hage

Mød 32-årige Emilie, der til daglig arbejder som UX-designer og underviser som reformer pilates-instruktør hos Powerhouse CPH. I starten af 2022 startede hun sit eget træningskoncept med udendørs drop-in træningshold rundt omkring i KBH, da hun ønskede at forene den frie udendørstræning med en motiverende fællesskabsfølelse.


Læs mere her