Aviaja Asa:

”Jeg har styrken fra mit ophav”

Aviaja har som grønlandskdansker fundet styrken i sit ophav og sårbarheden omkring den. Hun tror på vigtigheden ved at forblive nysgerrig på sig selv og andre, og blive ved med at tilføje ny viden til hendes hverdag. Aviaja uddannede sig for elleve år siden til moderne danser og bevægede sig senere over til yoga, pilates og reformer, som hun i dag underviser i. Ved siden af lever hun også af at være Nutrition Coach.

Vi har hos Rethinkit fået fornøjelsen af at stille Aviaja nogle spørgsmål og blive lidt klogere på hende.

Hvordan ville din familie og venner beskrive dig?

”Det der bliver gentaget meget er omsorgsfuld, indsigtsfuld, rolig, stærk og tro mod mig selv. Hende der giver hjertelige kram — og så at jeg er lidt Pippi-agtig.”


Hvad er sundhed og velvære for dig?

Det kan siges på utrolig mange måder, leder og kanter, men i hvert fald sindsro og accept af tilstande. Man kan godt være tilfreds med hvor man er, mens man stadig har et mål. Jeg gik for eksempel Amarminoen forleden, hvor målet jo var at blive færdig, men jeg nød gåturen dertil.”


Hvad bragte dig til yoga?

”Da jeg var lille lånte jeg en yogabog på biblioteket, men jeg forstod det som om jeg skulle klippe mine tånegle HVER dag, og så gav det ikke helt mening. Fast forward til mig som voksen hvor jeg nu MÅ gøre yoga, også de dage mit hoved ikke gider, og dér slår selvdisciplinen ind. Hvilket jeg synes er stort i yoga, selvdisciplin. Hvad jeg prøver at sige er; jeg har ikke valgt yoga, jeg har dog fundet en form for bevægelse og en måde at søge selvindsigt, som resonerer med mit sind.”

Hvad er egenomsorg for dig?

”Det ved jeg sørme ikke helt. Jeg synes altid, at jeg har passet på mig selv uden at prøve på det. Spise intuitivt, minde mig selv om at drikke vand og trække mig, hvis hovedet og sanserne får for mange input.”

Hvordan tager du hånd om dit mentale helbred?

”Ved at sikre mig, at jeg har tid alene – hvilket jeg ret ofte er et skvat til. Jeg har brug for tid alene eller dage hvor jeg ikke pludselig skal tage holdning til andet end mine egne tanker, min egen sult og lignende.”

”Tiden alene gør, at jeg har rum og tid til mit underbevidste kan acceptere og holde styr på hvordan jeg har det.”

Hvilke værdier lever du efter?

”Jeg prøver at være nøjsom, venlig, tålmodig og nysgerrig.”

”Nøjsom kan være lidt svært at efterleve, men jeg synes bedst om at have få ting af god kvalitet, som jeg passer godt på. Det har jeg dog nogle gange lidt svært ved at efterleve, når det kommer til mit forbrug af garn og strik.”

”Venlighed og tålmodighed er essentielt for mig at leve efter. Jeg kan nærmest gå i opløsning, når min tålmodighed knækker og min venlighed bliver begrænset. Og så nysgerrighed – du ved aldrig alt, heller ikke selvom du ældes.”

Har du lyst til at dele en skelsættende situation for dig?

”Min intuition har altid været meget stærk."

"Et tidspunkt, hvor det blev mere okay at betro mig den, var dengang jeg tænkte, “Jeg må ringe til Farfar nu, ellers får jeg aldrig snakket med ham igen.” Den nat blev han lagt i respirator, og ganske sandt var den opringning vores sidste samtale.”

”Siden da når sanserne siger, ”Nu eller aldrig!”, så rejser jeg mig roligt op og går min intuition i møde.”

Hvor finder du din styrke og motivation?

”Motivationen finder jeg i at lægge egoismen til side. At være fysisk aktiv er for eksempel ikke kun for jeg har det godt – for jeg elsker også at flade den på sofaen. Men der er et helbred i bedring og en fysik, der holder dig sund længere. Er jeg sund længere, så har min familie mig også i længere tid.”

”Jeg har styrken fra mit ophav.” 

”Nu er det ikke for at være politisk, for mit liv er ikke i politik, men mit liv er i en krop af blandet race, hvilket er synligt. Det at vokse op et sted, hvor racisme ikke er uvant, har givet mig et ydmygt syn på sårbarhed og styrken i at blotte sig selv i den."

”At stå helt fredeligt alene og vente på bussen og pludseligt blive skræmt, fordi en bil kommer faretruende mod dig med mennesker, der decideret hænger ud ad vinduet og råber du skal “Fuck tilbage til hvor du kommer fra” og vide, at de kun er kørt videre fordi der kommer mennesker på den anden side af gaden. Det kan du enten styrkes af eller knækkes på.”

”Til tider, mest når jeg er meget træt og udkørt, kan jeg være bange både i min hudfarve og i at jeg er kvinde. Der har jeg med årene lært, hvor jeg føler mig tilpas, og hvor jeg ikke begiver mig hen alene om natten. Der er flere episoder op gennem barndommen og på rejsen til at blive voksen, hvor det ikke altid er nemt at skelne mellem hvornår man tager kampen op med det givne menneske og hvornår man siger, at den kamp er den anden part ikke parat til.”

Hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til?

”Jeg vil gerne blive bedre til at pleje min selvdisciplin indenfor hobbyer, jeg drømmer om. Jeg vil for eksempel gerne kunne spille Chopin og bestilte derfor klaverundervisning. Men så kom corona efter første time og BUM – nu drømmer jeg stadig om at have Chopin i fingerspidserne.”

 

Hvordan ser din aftenrutine ud?

”Jeg børster tænder, går på wc, tager tøj af og dropper i seng.”

”Ærligt, så glemmer jeg hver dag at redde mit hår. Det bliver en ting, som jeg ordner i forbi farten. Tit når jeg kommer til undervisning eller ses med mine mennesker, så har jeg ikke engang vasket mit ansigt. Det sker på et vilkårligt tidspunkt på dagen. Jeg går i bad hver dag, det er mere dér rutinen er – morgen, middag eller aften. Og så tons af cremer og lotions!”

Læs videre

Aviajas Rethinkit favoritter

For Aviaja Asa skal tights og toppe sidde til, når hun dyrker yoga, pilates og reformer, så træningstøjet bliver hvor det skal, når hovedet hænger nedad under en downward facing dog. Og så er det jo bare en bonus, hvis man både kan have det på før, under og efter træning.


Se Aviajas favoritter

om ønsket om at finde balancen i en travl hverdag

Mette Karrebæk

Mød Mette Karrebæk, der er Creative Director hos Rethinkit Studios, hvor hun til dagligt er med til at kreere de smukke drops.

I dette interview har vi fået fornøjelsen af at stille Mette nogle spørgsmål for at blive klogere på en af de seje kvinder, der står bag Rethinkit.


Læs mere her